• Volejbalový úspěch

            V pondělí 8. 4. 2024 se holky z 8. třídy - Klárka, Mája, Sofi, Iza, Ellen, Naty a Nelča zúčastnily obvodního kola ve volejbale, které se konalo v Šenově. Na tento turnaj se holky těšily už od 6. třídy a pečlivě se připravovaly. Holky podaly skvělý výkon, vybojovaly stříbro a zajistily si tak postup do okresního kola, které se koná 24. dubna opět v Šenově… Držte nám palce :-).

          • Staň se vědcem!

            Představte si, že chodíte do 6.A a na jeden den se stanete vědcem. Vzrušující, že? Tento zážitek si odnesli z Velkého světa techniky v DOVu, kde pro ně byl připraven vzdělávací program Žijí tady s námi (viry, bakterie a kvasinky).

            Všichni se oblékli do bílých plášťů, usedli k laboratorní technice a začali zkoumat proces kvašení pod mikroskopem. Všem se pokus povedl a odnesli se spoustu zážitků a nových vědomostí.

          • Výuka v laboratoři

            V úterý 20. 3. 2024 navštívili osmáci Gymnázium Hlučín a zúčastnili se výuky v chemických a biologických laboratořích. V biologii žáci pozorovali pod mikroskopem rostlinné tkáně (pletiva) a chlupy (trichomy) divizny, kopřivy a africké fialky. V chemii žáci pracovali s nejrůznějším laboratorním sklem, s kahany a seznámili se s novými chemikáliemi. Konkrétně připravovali bezvodý síran měďnatý, zkoumali barevné změny při změnách oxidačních čísel manganu, dokazovali přítomnost kyslíku, vytvořili filmovou krev a někteří dokonce připravili a prokázali vodík. Akce se velmi vydařila díky skvěle připravenému programu vyučujících z gymnázia. A také nasazení osmáků bylo obdivuhodné.                          

          • Plavecký výcvik

            Od 5. února 2024 se účastní děti ze druhé a třetí třídy plavecké výuky. Výuka začala seznámením s vodou, v průběhu plaveckých lekcí se děti naučí splývat a poté základy plaveckých stylů. I když některé děti mají na počátku strach z vody, pomalými krůčky se strach odbourává. 

          • Nový systém školního stravování

            Od 1. ledna 2024 přecházíme na nový systém školního stravování. Pro rodiče žáků zakladní školy Hošťálkovice půjde o zjednodušení v rámci celkového systému EduPage.V současné době pracujeme na přechodu na nový systém a ukončení systému původního.

            Pro všechny strávníky dochází k zásadní změně plateb, již nebudeme stahovat platby inkasem, ale bude nastaven kreditní systém plateb.

            Ke konci roku 2023 budou veškeré přeplatky vráceny na Vaše účty. Zároveň ve svém internetovém bankovnictví můžete zrušit souhlas s inkasem.

            Na začátku ledna 2024 budete informováni o způsobu nového placení. Obědy budou vydávány beze změn.

            Současně dochází také ke změně vedoucí školní jídelny. Paní Kudelové, která odchází do důchodu, moc děkujeme za její práci.

            Nová vedoucí školní jídelny: Lucie Burá 

             

            Děkujeme za pochopení.

          • Stávka 27. 11. 2023

            Vyjádření ředitele ZŠ a MŠ Ostrava-Hošťálkovice k podpoře stávky

            Vážení rodiče a přátelé školy,

            rád bych Vás touto cestou informoval o našem stanovisku ohledně chystaných změn ve školství.

            Jak by se změny dotkly naší školy?

            1. Při stávajícím počtu žáků a dle navrhovaných změn bychom pro školu přišli o 16 hodin výuky týdně. Co by to znamenalo?
              1. O práci by přišel jeden učitel/učitelka, pokud by nebyl ochoten přistoupit na snížení úvazku na 27 %.
              2. Žáci by přišli o výuku v menších skupinách (v současné době dělíme některé hodiny českého jazyka, matematiky a angličtiny). Výuka by byla méně efektivní, učitelé by tak měli méně času na jednotlivé žáky. Žáci by přišli o možnost volitelných předmětů.
              3. Tyto kroky jdou proti zavedeným požadavkům na současnou moderní školu – jedná se o jednoznačný krok zpět.
            2. V posledních letech dlouhodobě řešíme chybějící místo ve školní jídelně. Týdny i měsíce nám chybí zaměstnanec. Pokud se někdo na volné místo přihlásí, často skončí ještě ve zkušební době, neboť práce je náročná, ale finanční ohodnocení je nízké (některé tabulkové platy u nepedagogických pracovníků jsou pod zaručenou minimální mzdou).
              1. V době, kdy máme místo neobsazené, jsou zbývající zaměstnanci ve školní jídelně finančně odměněni za to, že pracují za chybějícího pracovníka.
              2. V případě, že bychom v určitou chvíli, kdy se ministerstvo rozhodne, neměli obsazenou pozici, toto tzv. volné místo by bylo zrušeno. Co by to znamenalo?
                1. V kuchyni by pracovali za jednoho chybějícího pracovníka, ale bez finančního ohodnocení. Už bychom na to nedostali peníze.
                2. Následkem toho by pravděpodobně došlo k postupnému odchodu stávajících zaměstnanců. Školní jídelnu bychom zavřeli a jídlo dováželi. Kuchyň by byla nevyužita.

            Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem podporujeme stávku svolanou na 27. listopad 2023.

            Zaměstnanci mateřské školy se zapojí do stávky – mateřská škola bude uzavřena.

            Zaměstnanci školy vyjadřují podporu stávce – nebude se učit, 4 hodiny budou probíhat třídnické hodiny (vánoční tvoření), poté bude výuka ukončena.

            Zaměstnanci školní družiny vyjadřují podporu stávce – ranní provoz družiny bude bez omezení, odpolední provoz bude ukončen v 15 hodin.

            Zaměstnanci školní jídelny nebudou vařit – strávníci dostanou koblihy.

            Radim Šink, ředitel

          • 9. třída v Praze

            Běžně se jezdí na výlety v červnu, my se však vydali na dvoudenní školní výlet do Prahy již v listopadu, proč ne, že? Ani trochu jsme neprotestovali. :-) Když jsme zjistili, co nás v hlavním městě čeká, těšili jsme se již od října. Co nás tedy čekalo a neminulo? Protože holek je ve třídě o jednu více, máme tedy převahu :-), bylo nemožné vyhnout se Palladiu a nákupům. Národní muzeum nás uchvátilo, hlavně výhled z kupole na pražské střechy a množství kostelních věží, procházka na Pražský hrad a Karlův most nás přenesla do dávných časů naší historie, zvláště když jsme se uličkami toulali za tmy a vše bylo tajemně osvětlené. Divadlo, na které jsme se moc těšili a na které jsme se chtěli krásně nastrojit (dokonce i kluci :-)), nám pár hodin před začátkem zrušili kvůli covidové pohromě, která vypukla mezi herci, museli jsme si tedy najít jiný program - výlet lodí po noční Vltavě s výhledem na noční Prahu. Někteří z nás tvrdí, že to bylo lepší než to divadlo. :-)

            Vrcholem našeho pražského putování však byla návštěva Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Tento netradiční zážitek pro nás domluvil náš pan starosta Jiří Jureček, který se spolu s paní místostarostkou Kamilou Mazurovou podíval do Sněmovny spolu s námi. Průvodce nám dělal usměvavý a velice vstřícný poslanec Petr Letocha, který ochotně odpovídal na všelijaké otázky, které nás napadly. Jako první jsme se šli podívat do jednací síně, kde se právě projednával jaderný odpad. Co přesně, nevíme, moc jsme tomu nerozuměli :-), ale alespoň jsme se chytali s právem veta. :-) Poté nás pan Letocha vzal na balkónek, kde údajně poslanci kujou pikle. :-) Odtud byl také krásný výhled na Pražský hrad. Poslaneckou sněmovnu jsme si nakonec prošli skoro celou, někde se totiž právě jednalo, a potkali jsme spoustu známých poslanců a ministrů, například Vlastimila Válka, Milana Bartoše, Tomio Okamuru, Alenu Schillerovou a Markétu Pekarovou Adamovou. Společnou fotku jsme si pak udělali s Michaelou Šebelovou. Cítili jsme se důležitě, dostali jsme i visačky. :-) Také kontrola tomu odpovídala - byla mnohem důkladnější než na letišti. :-)

             Stručně řečeno - výlet do Prahy byl moc fajn. :-)

            žáci 9. třídy    

             

          • Halloween ve škole

            Ve čtvrtek 2. 11. 2023 se nám škola změnila v zařízení plné strašidel, pohádkových postav, ale i velmi originálních masek. Zapojili se téměř všichni. Malí si užili i diskotéku, kterou pro ně moc pěkně připravili žáci 8. třídy. 

          • Den zdraví

            V pátek 13. 10. 2023 se naši nejmladší žáci se svými plyšovými kamarády stali na chvíli zdravotníky. Zúčastnili se totiž Dne zdraví na Střední zdravotnické škole a Vyšší odborné škole zdravotnické Ostrava. Jak je vidět z fotografií, opravdu se tužili, dopoledne si užili a také se mnohé naučili.

          • Pasování prvňáčků a den plný her

             

            V pátek 15. 9. 2023 pořádal spolek rodičů na hřišti u školy pasování prvňáčků a po něm vypukl  den plný her pro žáky školy i děti ze školky. 

            Pasování se ujala třídní učitelka prvňáčků. Skvěle jí při tom sekundovala paní asistentka i naši deváťáci. Prvňáčci obdrželi drobné dárečky. Za to předvedli rodičům, sourozencům i dalším přihlížejícím, co už se ve škole naučili.

            Přejeme jim, ať se jim ve škole daří.

    • Nadpis

    • Kontakty

      • ZŠ a MŠ Ostrava-Hošťálkovice
      • +420 595 693 000 +420 725 059 530 ředitel
      • Výhledy 210 Ostrava-Hošťálkovice 72528 725 28 Ostrava Czech Republic
      • IČO školy: 70 999 422
      • RED-IZO: 600 144 704 IZO: 102508283
      • ID datové schránky: hijmgae
  • Fotogalerie

      zatím žádné údaje